All Sogeti books Collected

VINT Report Game On Game On – Spel als pijler van onze engagementeconomie

Spel is van alle tijden en lang niet alleen bestemd voor kinderen, integendeel. Spel is een volwaardig onderdeel van ons serieuze leven. Het is een favoriet tijdverdrijf – onnuttig en afleidend – maar mits handig ingezet is spel juist productiebevorderend, althans in bepaald opzicht effectief. Spel moeten we daarom niet opvatten als afleiding maar juist neutraal als focus in een situatie die wordt ervaren als flow. We surfen dan als het ware ongemerkt op een golf van motivatie, concentratie en genot. Spel kan heel goed op zichzelf staan, maar spelelementen kunnen ook doelbewust worden ingezet om in het ‘echte’ leven betere resultaten te boeken: efficiënter, effectiever, duurzamer en liefst alle drie.

Op die plezierige balans van consumptie en productie kunnen we met moderne digitale media en dankzij onze ervaring met digitale games steeds beter sturen. Het doel is om spelflow te koppelen aan de meest uiteenlopende processen. Vanuit het Latijn noemen we dit principe ludificering. Het betekent dat we ons saaie, serieuze leven tot spel (ludus) maken (facere/ficere), door doelbewust spelelementen in te vlechten. Zo worden we aangezet tot participatie, teamspirit, samenwerking, engagement en betere prestaties. De moderne variant van dit algemene begrip is geënt op digitaal gamedesign en staat bekend als gamificatie.

De beschouwingen en voorbeelden in deze VINT-onderzoeksnotitie zijn bedoeld om u te inspireren en te helpen uw eigen beeld te vormen ten aanzien van het nut van spel in de organisatie.

VINT Report Game On (Dutch / Free PDF)
Published by
Sogeti
Pages
24
Publication year
2012
Authors Jaap Bloem, Thomas van Manen
Available languages:
  • Dutch
Available formats:
  • Free PDF
VINT Report Game On (Dutch / Free PDF)
One moment please ...