All Sogeti books Collected

VINT Report De zwarte kant van sociale media Alarmbellen, analyse en de way-out

Toen we werkten aan de VINT-boeken Me the Media (2008) en Het App-Effect (2012) werd steeds duidelijker, dat de zwarte kanten van sociale media een eigen hoofdstuk meer dan verdienden. Niet om ons eraan te verlustigen maar om de ontwikkelingen en de bezorgdheid eromheen aan de kaak te stellen en na te denken over een way-out.
In dit rapport treft u daarom een drietraps-raket aan. We starten met een kroniek van allerlei alarmbellen die door de jaren heen zijn afgegaan en steeds luider zijn gaan klinken. Vervolgens is er een analysedeel dat begint met tien gitzwarte gevolgen voor de 21ste-eeuwse Homo Digitalis-Mobilis. En tot slot presenteren we onze way-out.
We begeven ons daarbij nadrukkelijk niet in politieke wespennesten of wapenfeiten als de Britse rellen, de Arabische Lente of Project X Haren. In plaats daarvan vatten we onze tien pijnpunten, om het zacht uit te drukken, bij de horens.
Die gaan veel verder dan oproer en relschopperij, zelfs dan een Facebook-moord of -zelfmoord met permissie, want ze raken ons in ons individuele en sociale wezen. Daar, zo stellen we voor, moet de angel van de hectiek uit worden gesneden. Dat kan alleen vanuit ons gedrag en met onze technologie.
Die combinatie heeft ons in een lastig parket gebracht, maar kan op basis van de juiste visie ook dienen als hefboom om ons leven buiten en met sociale media – absoluut niet zonder dus – meer waarde en menselijkheid te geven. Alarmbellen dus en analyse, natuurlijk – maar ook een way-out!

VINT Report De zwarte kant van sociale media (Dutch / Free PDF)
Published by
Sogeti
Pages
40
Publication year
2013
Authors Sander Duivestein, Jaap Bloem
Available languages:
Available formats:
  • Free PDF
VINT Report De zwarte kant van sociale media (Dutch / Free PDF)
One moment please ...