All Sogeti books Collected

Digital Happiness 4 Utopia voor Executives

Welkom in het post-technologietijdperk

Als kind hadden we allemaal onze dromen. Of je nu dokter wilde worden, een eigen bedrijf wilde beginnen of ooit de marathon wilde lopen, het begon allemaal met een droom. Organisaties hebben ook dromen, sommige zijn explicieter dan andere. Hun dromen zien we terug in missiestatements en reclamecampagnes zoals ‘Let’s build a smarter planet’ (IBM) of ‘Believe in something, even if it means sacrificing everything’ (Nike). Bedrijfsdromen werken verbindend en zijn manieren om te verwoorden wat er speelt in de maatschappij. Naast individuele en zakelijke dromen zijn er dromen van een nieuwe samenleving: de zogenaamde utopische dromen. Utopia is een gezamenlijke droom over een betere samenleving. Deze droom is in zekere zin onschuldig, omdat Utopia een verlangen is naar een betere toekomst. De tegenhanger, Dystopia, vormt vaak het spiegelbeeld, een samenleving die mensen angst inboezemt. De utopische verlangens zijn echter veel minder onschuldig dan ze lijken, want ze zijn bepalend voor de richting die de samenleving opgaat en uiteindelijk beïnvloeden ze het succes of falen van uw organisatie.

Utopia voor executives gaat over de dromen die leven in de huidige samenleving. De contouren daarvan tekenen zich steeds scherper af. Mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen over de opwarming van de aarde, over de datapraktijken van de techindustrie, over de toekomst van hun kinderen. De maatschappij lijkt te schreeuwen om purpose, een hoger doel, iets dat voorbijgaat aan groei. Ook van technologische innovatie wordt een hoger doel verwacht. We staren ons minder blind op technologische vindingen uit Silicon Valley. Steeds sneller komt de vraag op tafel: wat willen we er eigenlijk mee en welk doel dient het? Of: hoe kunnen we de technologie optimaal dienstbaar maken aan de uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan? Lange tijd ging innovatie alleen maar over snelheid. Digitale transformatie ging bijvoorbeeld over de match van technologie en de capaciteiten om die snel ingezet te krijgen. Maar nu is er een nieuw element bij gekomen: in welke richting en met welk hoger doel gaan we die technologieën inzetten? Die ‘purpose-richting’ is een perspectief van buitenaf, gevoed door de dromen die vandaag in de samenleving spelen en die richting geven aan de economie van morgen.

In dit rapport presenteren we dromen over een toekomstige samenleving. Ze worden toegelicht door negen experts die we in de loop der jaren tijdens ons onderzoek hebben leren kennen. De inzichten hieruit leiden tot nieuwe strategische vragen voor organisaties.

Zonder enige twijfel zal de belangrijkste vraag voor organisaties zijn wat succes betekent in een toekomstige (informatie)samenleving die zoveel meer belang hecht aan ‘purpose’ dan in de decennia die achter ons liggen.

We hebben negen mensen geïnterviewd: utopisten, pessimisten, zelfbenoemde realisten. Allemaal zijn ze materiedeskundigen op het gebied van technologie, maatschappij, ethiek, geluk en welzijn. Negen mensen die ons denken hebben beïnvloed. Met sommigen werken we al meer dan twintig jaar samen, met anderen slechts twee jaar. We presenteren de interviews in vijf hoofdstukken, in vijf utopische toekomstvisies.

Digital Happiness 4 (Dutch / Free PDF)
Publication year
2019
Published by
Sogeti
Pages
48
Authors Sander Duivestein, Menno van Doorn, Thijs Pepping
Available languages:
Available formats:
  • Free PDF
Digital Happiness 4 (Dutch / Free PDF)
One moment please ...